Avointen tähtijoukkojen määrä nousi yli tuhannella

Kiinalaiset tutkijat ovat etsineet avoimia tähtijoukkoja Gaia-tähtikartoitussatelliitin viimeisimmästä datajulkaisusta. Saaliiksi saatiin muhkea lisä jo tunnettujen joukkojen määrään.

Galaksissamme on eräiden arvioiden mukaan jopa 100 000 avointa tähtijoukkoa. Toistaiseksi niitä on löydetty noin 7 000, joskin useat pitää tarkistaa vielä lisätutkimuksin. Valtaosa on tunnistettu Gaia-tähtikartoitussatelliitin aineistosta. Viimeisimmästä datajulkaisusta edellisvuonna suoritettu analyysi kaivoi esiin 1 656 joukkoa.

Tämä työ ulottui meistä 4 000 valovuoden etäisyydelle. Nyt kiinalaiset astronomit ovat samasta aineistosta tähynneet avoimia tähtijoukkoja reilusti laajemmalta alueelta 16 000 valovuoden sisältä.

Tuloksena oli yli 10 000 uutta kandidaattia, joista huolellisen visuaalisen analyysin jälkeen 1 179 näyttää olevan aitoja.

Näistä suurimmissa on tuhatkunta tähteä. Yli 60 prosenttia on huomattavasti pienempiä alle 50 tähden joukkoja. Avointen tähtijoukkojen jäsenet ovat syntyneet samanaikaisesti avaruuden kaasupilven osien romahtaessa kasaan.

Normaalisti avoimia tähtijoukkoja etsitään galaksimme kapeasta kiekosta, mutta joissakin tutkimuksissa on katsottu myös ulkopuolisille laita-alueille. Nyt tehty työ käsitti tämän yli 20 asteen galaktisen leveysasteen takamaan, mutta löysi sieltä vain kaksi uutta joukkoa yli 80 jo tunnistetun lisäksi.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)