Avaruudesta löytyi valovuosien kokoinen värähtelevä kaasupilvi

Tähtitieteilijät ovat päässeet tutkimaan suuressa kaasupilvessä tapahtuvia värähtelyitä. Kyseessä on tiettävästi kookkain tunnettu Linnunradan kohde, jonka on havaittu värähtelevän kauttaaltaan.

Maailmankaikkeus on täynnä valtavia kaasupilviä, jotka synnyttävät uusia tähtiä ja planeettoja. Avaruuden suunnattomien etäisyyksien takia näiden pilvien kolmiulotteista rakennetta on kuitenkin vaikea päätellä.

Nyt tutkijat ovat havainneet Musca-nimistä kaasupilveä, joka värähtelee kirkonkellon tavoin.

Värähtelyiden ja niiden kaasupilveen jättämien kuvioiden avulla tähtitieteilijät pystyivät rakentamaan pilvestä kolmiulotteisen kuvan.

“Tämä on avaruuden pilvi joka laulaa meille – ainoa, mitä meidän pitää tehdä, on kuunnella", iloitsee Aris Tritsis Australian kansallisesta yliopistosta.

Kyseessä on tiettävästi suurin tunnettu Linnunradan kohde, jonka on havaittu värähtelevän kokonaisuudessaan. Pilvi on yli 20 valovuotta halkaisijaltaan oleva kiekko, jolla on paksuutta vain alle valovuoden verran.

Tutkijoiden mukaan löytö voi auttaa meitä ymmärtämään, miksi eri tyyppiset kaasupilvet tuottavat erilaisia tähtiä ja planeettoja. Samalla sen toivotaan tuovan lisävalaistusta oman aurinkokuntamme ja maapallon syntyyn.

"On suuri määrä uusia asioita, joita voimme oppia tästä", näkee Kreetan yliopistossa työskentelevä Konstantinos Tassis.

Aiheesta lisää ANU (englanniksi)