Avaruudesta löytyi supermassiivisten mustien aukkojen muodostamia pareja

Tähtitieteilijät ovat löytäneet supermassiivisista mustista aukoista koostuvia pareja. Havainto auttaa ymmärtämään, miten nämä mustien aukkojen raskassarjalaiset kasvavat.

Tuore tutkimus on paljastanut viisi kohdetta, jotka kaikki muodostuvat kahdesta toisiaan kiertävästä supermassiivisesta mustasta aukosta.

"Tähtitieteilijät löytävät yksinäisiä supermassiivisia mustia aukkoja kaikkialta maailmankaikkeudesta", toteaa George Masonin yliopistossa työskentelevä Shobita Satyapal.

"Vaikka olemme ennustaneet, että ne kasvavat nopeasti vuorovaikuttaessaan, kasvavia supermassiivisia kaksoisaukkoja on ollut vaikea löytää."

Nyt tehdyllä havainnolla on merkitystä myös painovoima-aaltotutkimukselle. Varmistettuja painovoima-aaltohavaintoja on nykyään vasta neljä kappaletta. Ne kaikki ovat aiheutuneet kahden mustan aukon yhdistymisistä.

Painovoima-aaltotutkimukset ovat tähän mennessä nähneet vain sellaisia aukkopareja, joiden yhteismassa on muutamia kymmeniä Auringon massoja. Nyt löydetyt supermassiiviset mustien aukkojen parit ovat miljoonien Aurinkojen massaisia.

"On tärkeää ymmärtää, kuinka yleisiä supermassiiviset mustat aukkoparit ovat. Se auttaa ennustamaan painovoima-aalto-observatorioiden tutkimia signaaleja", Satyapal uskoo.

Aiheesta lisää Chandra (englanniksi)