Avaruudesta löytyi kahdeksan ultrakuumaa tähteä

SALT-teleskoopilla tehty kartoitus paljasti joukon ennätyksellisen kuumia tähtiä. Yhdellä niistä pintalämpötila on jopa yli 30 kertaa korkeampi kuin Auringolla.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on paljastanut kahdeksan kuuminta tunnettua tähteä.

Näiden kaikkien pintalämpötila on yli 100 000 celsiusastetta, kuumimman kohteen jopa 180 000 celsiusastetta. Vertailun vuoksi Aurinkomme pintalämpötila on ainoastaan 5 500 celsiusastetta.

"Tähdet, joiden lämpötila on 100 000 celsiusastetta tai enemmän, ovat äärimmäisen harvinaisia. Oli yllätys havaita niitä niin monta kartoituksessamme", hehkuttaa Simon Jeffery Pohjois-Irlannissa sijaitsevasta Armaghin observatoriosta.

Korkean lämpötilan takia nämä tähdet ovat yli sata kertaa Aurinkoa kirkkaampia. Tutkitut tähdet ovat joko pian muuttamassa tai jo muuttuneet valkoisiksi kääpiöiksi.

Valkoiset kääpiötähdet ovat tavallisesti noin maapallon kokoisia, mutta tuhansia kertoja massiivisempia. Tähdet, jotka ovat vasta muuttumassa valkoisiksi kääpiöiksi, ovat puolestaan kookkaampia ja kutistuvat valkoisiksi kääpiötähdiksi muutaman tuhannen vuoden kuluessa.

Havainnot tehtiin Afrikassa sijaitsevalla SALT-teleskoopilla.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)