Auringonkaltaisen tähden ympäriltä löytyi jäätynyttä vettä

Kiteistä vesijäätä on ensimmäistä kertaa löydetty varmuudella auringonkaltaista tähteä ympäröivästä kertymäkiekosta. Havainnot tehtiin Webb-avaruusteleskoopilla.

Tähtitieteilijät ovat onnistuneet hankkimaan varmoja todisteita kiteisestä vesijäästä nuoren auringonkaltaisen tähden ympärillä. Tähti sijaitsee 155 valovuoden päässä maapallolta.

"Kun olin jatko-opiskelija 25 vuotta sitten, opettajani sanoi minulle, että [tähtiä ympäröivissä] ainekiekoissa pitäisi olla jäätä. Ennen Webbiä meillä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi herkkiä instrumentteja havaintojen tekemiseen", kertoo Christine Chen STScI-instituutista. 

Kaikki havaittu vesi on sekoittunut yhteen hienojakoisen pölyn kanssa. Tutkijat kuvailevatkin löytäneensä valtavasti likaisia lumipalloja.

Chenin mukaan erityisen merkittäväksi löydön tekee se, että havainnot voisivat olla omasta aurinkokunnastamme. "Data näyttää samanlaiselta kuin teleskoopin viimeaikaiset havainnot Kuiperin vyön kohteista aurinkokunnassa."

Suurin osa havaitusta vedestä sijaitsee tähdestä katsottuna kaukaisimmilla ja siten myös kylmimmillä alueilla. Lähempänä tähteä vettä on vähemmän. 

Itse tähti HD 181327 on huomattavasti Aurinkoa nuorempi. Arvioiden mukaan se on vain 23 miljoonan vuoden ikäinen. Aurinko on 4,6 miljardia vuotta vanha.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)