Amaury Triaud kollegoineen löysi harvinaisen ruskeiden kääpiöiden parin
Kosmisesta naapurustostamme on paljastunut kaksi ruskeaa kääpiötä, jotka maapallolta käsin nähtynä peittävät toisensa vuorotellen. Löytö tukee ruskeiden kääpiöiden kehitystä kuvaavia malleja.
Uusi kohde sijaitsee vain 119 valovuoden päässä maapallolta. Kaksi noin 40 Jupiterin massaista ruskeaa kääpiötä ovat erittäin lähellä toisiaan ja kiertävät toistensa ympäri 21 päivässä.
Hyvällä tuurilla kohteet sattuvat maapallolta käsin nähtynä linjalle, jossa ne aiheuttavat toisilleen pimennyksiä.
Koodinimellä 2M1510 tunnettu parivaljakko on vasta toinen ruskea kääpiöpari, jonka säännöllisiä pimennyksiä on päästy näkemään. Pimennysten avulla kääpiöiden ominaisuuksia pystyttiin mittaamaan epätavallisen tarkasti.
"Harvalle tähdellekään tunnetaan sekä massa, säde että ikä saati sitten ruskealle kääpiölle", Amaury Triaud Birminghamin yliopistosta kertoi. "Yleensä jokin näistä tiedoista puuttuu."
Tutkimusryhmän mittauksista kävi ilmi, että massa, säde ja ikä selittyvät erittäin hyvin malleilla, joiden perustat ovat peräti 30 vuotta vanhoja. "Tämä on hämmästyttävää", Triaud totesi.
Kääpiöiden kirkkaus on kuitenkin hieman eri kuin mitä mallit ennustavat. "Joten tiedämme, että mallit ovat hyviä, mutta meidän tarvitsee edelleen tehdä niistä parempia", Triaud sanoo.
Ruskeat kääpiöt ovat massaltaan tähtiä pienempiä, mutta planeettoja suurempia kappaleita.
Koska ruskeat kääpiöt muistuttavat monella tapaa massiivisia eksoplaneettoja, pari voi tarjota myös arvokasta tietoa suurten planeettojen elämästä.
Näiden kahden kohteen lisäksi nyt tutkittuun tähtijärjestelmään kuuluu vielä kolmaskin ruskea kääpiö, joka sijaitsee melko kaukana kaksikosta.
Aiheesta lisää Birminghamin yliopisto (englanniksi)