3 000 valokuvaa Linnunradasta yhdistettiin yhdeksi jättipanoraamaksi

Viereinen panoraama kotigalaksistamme on koottu yli 3 000 erillisestä kuvasta. Kuvan rakentanut Axel Mellinger Central Michiganin yliopistosta käytti 22 kuukautta kuvaten taivasta Yhdysvalloissa ja Afrikassa mahdollisimman pimeissä paikoissa.

Panoraaman luomisessa yksinkertainen otosten liittäminen ei kuitenkaan riittänyt, sillä taivaankannesta otetuissa valokuvissa on aina vääristymiä samalla tavalla kuin maapallon pinnasta tehdyissä kartoissa. Vääristymien poistamiseksi Mellinger käytti matemaattista mallinnusta ja satoja tunteja tietokoneen edessä.

Toinen suuri ongelma oli jokaisen valokuvan erilainen taustavalo. "Keinotekoisen valosaasteen, luonnollisen ilmahehkun ja aurinkokunnassamme olevasta pölystä sironneen auringonvalon takia on käytännössä mahdotonta ottaa tähtitieteellistä laajakuvaa, jossa on täysin yhtenevä tausta", Mellinger selittää. Ongelma ratkesi, kun Mellinger käytti aurinkokunnan reunamilla olevien Pioneer 10 ja 11 -avaruusluotaimien havaintoja erottaakseen taustavalon pois valokuvista.

Katso suurempi kuva

Aiheesta lisää Axel Mellingerin kotisivuilla (englanniksi)