William Shatner lentää avaruuden rajalle viikon kuluttua

Avaruusturismin historian vilkkain vuosi jatkuu. Blue Origin ilmoitti, että näyttelijä William Shatner lentää matkustajana yhtiön New Shepard -raketin kyydissä 12. lokakuuta.

Shatner tunnetaan parhaiten roolistaan kapteeni Kirkinä alkuperäisessä Star Trek -sarjassa.

"Olen saanut kuulla avaruudesta jo pitkän aikaa. Nyt tartun tilaisuuteen nähdä se itsekin", kommentoi Shatner.

90-vuotiaasta Shatnerista tulee vanhin avaruudessa käynyt ihminen. Tällä hetkellä ennätystä pitää hallussaan heinäkuussa niin ikään New Shepardin kyydissä lentänyt 82-vuotias Wally Funk.

Lennosta tulee New Shepardin toinen miehitetty lento. Ensi kertaa alus kuljetti avaruusturisteja heinäkuussa. Kyytiin tulevat Shatnerin lisäksi Blue Originin varajohtaja Audrey Powers sekä yritysjohtajat Chris Boshuizen ja Glen de Vries.

New Shepard -raketti lennättää matkustamokapselinsa noin 105 kilometrin korkeuteen eli juuri ja juuri kansainvälisenä avaruuden rajana pidetyn 100 kilometrin yläpuolelle.

Kapseli palaa maanpinnalle laskuvarjon ja jarrurakettien avulla, raketti puolestaan jarruttaa omilla moottoreillaan. Lennon aikana matkustajat kokevat painottomuutta muutaman minuutin ajan ja kokonaiskesto laukaisusta laskeutumiseen on noin 10 minuuttia.

Lennon on määrä startata tiistaina 12. lokakuuta kello 16.30 Suomen aikaa ja se näytetään suorana lähetyksenä yhtiön sivuilla. Tekniset lykkäykset ovat hyvin mahdollisia.

Blue Origin -yhtiö on ollut viime aikoina julkisuudessa avaruusturismin lisäksi myös sen johtajan Jeff Bezosin nostamien lakikanteiden vuoksi. Bezos vastustaa Nasan päätöstä tilata Artemis-ohjelman kuulaskeutuja SpaceX-yhtiöltä ja jättää Blue Origin ilman jatkokehitysrahaa.

Aiheesta lisää Blue Origin (englanniksi)