Virgin Galacticin ensimmäinen avaruusturisti lentää 11. heinäkuuta

Pitkään odotetut Virgin Galacticin turistilennot ovat alkamassa. Ensimmäisenä kaupallisena matkustajana lentää yrityksen perustaja Richard Branson.

Lennon päivämääräksi tähdätään 11. heinäkuuta, mutta tekniset lykkäykset ovat mahdollisia.

"Uskon todella, että avaruus kuuluu meille kaikille. Yli 16 vuoden tutkimuksen, tekniikan kehityksen ja innovaatioiden jälkeen Virgin Galactic on uuden kaupallisen avaruusteollisuuden keihäänkärjessä. Se avaa maailmankaikkeuden ihmiskunnalle ja muuttaa maailmaa kohti parempaa", Branson hehkuttaa tulevaa lentoa.

Lennon virallista tavoitekorkeutta ei ole ilmoitettu. Korkeus on vähintään 50 mailia eli noin 80 kilometriä, jota Yhdysvaltojen sotilastoiminnassa pidetään avaruuden rajana.

SpaceShipTwo-aluksella on kuitenkin mahdollisuudet yltää myös yleisesti avaruuden rajana pidettyyn 100 kilometriin.

"Tätä olen odottanut. Varmaan Jeff Bezosista johtuen lentoa aikaistettiin", kommentoi lipun Virgin Galacticin lennolle jo vuosikymmen sitten ostanut suomalainen Vesa Heilala Tähdet ja avaruus -lehdelle.

Miljardööri Jeff Bezosin on määrä lentää avaruuteen Blue Originin lennolla 20. heinäkuuta. Branson haluaa kuitenkin ehtiä ensin oman yhtiönsä lennolla.

"Minulla olisi kutsu seuraamaan lentoa ja pääsisin todistamaan tätä historiallista tapahtumaa, mutta käytännössä en covid-säännösten vuoksi pääse nyt matkustamaan Yhdysvaltoihin", Heilala harmittelee.

Mikäli kaikki sujuu lennolla hyvin, odotetaan Virgin Galacticin seuraavien avaruusturistien lennättämisen alkavan tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Sitä ennen on luvassa vielä muutama koeluontoinen lento aluksen täydellä kahdeksan hengen kapasiteetilla.

Aiheesta lisää Virgin Galactic (englanniksi)