Virgin Galactic teki ensimmäisen kaupallisen lentonsa avaruuden rajalle

Torstaina toteutunut Virgin Galacticin lento nousi 85,1 kilometrin korkeuteen. Yhtiön tavoitteena on aloittaa elokuussa kuukausittaiset lennot avaruuden rajalle.

Virgin Galactic on onnistuneesti lennättänyt ensimmäiset maksavat asiakkaansa avaruuden rajalle. Matkustajina oli Italian ilmavoimien ja kansallisen tutkimuskeskuksen henkilökuntaa.

"Se oli upea lento", kommentoi italialaisten matkustajien komentajana toimiva Walter Villadei lennon jälkeen.

Hänen suosikkihetkensä oli nähdä avaruuden mustuus ja alapuolella levittyvä planeettamme. Torstaina toteutunut lento nousi  85,1 kilometrin korkeudelle merenpinnasta.

Italialaiset matkustajat saivat nauttia painottomuudesta vain muutaman minuutin ajan. Lennolla tehtiin yhteensä 13 tieteellistä koetta sekä mittauksia mikropainovoiman vaikutuksesta ihmiskehoon.

Villadein mukaan mikropainovoimassa työskentelevillä tutkijoilla on tähän asti ollut vain kaksi vaihtoehtoa: joko parabolinen lento lentokoneella, jossa matkustajat kokevat muutaman sekunnin painottomuuden, tai lennot Kansainväliselle avaruusasemalle, jotka kestävät puoli vuotta. Virgin Galactic täyttää näiden kahden vaihtoehdon väliin jäävän tarpeen.

Vuonna 2004 perustettu Virgin Galactic on myynyt noin 800 lentoa avaruuden rajalle. Yhtiön toinen kaupallinen lento on suunnitteilla elokuun alkuun. Tämän jälkeen avaruuslentoja on tarkoitus toteuttaa kuukausittain.

Kansainvälisen määritelmän mukaan avaruuden virallisena rajana pidetään 100 kilometrin korkeutta, mutta Yhdysvallat käyttää monissa yhteyksissä historiallisista syistä rajana 50 mailia eli noin 80 kilometriä.

Aiheesta lisää Virgin Galactic (englanniksi)