Venäjä jatkaa toimintaa Kansainvälisellä avaruusasemalla

Kansainvälinen avaruusasema pysyy näillä näkymin toiminnassa ainakin ensi vuosikymmenen alkuun asti. Myös Venäjä on nyt sitoutunut yhteistyöhön asemalla vielä vuoden 2028 ajan.

Viime vuonna Venäjän viranomaiset ilmoittivat maan lopettavan yhteistyön Kansainvälisellä avaruusasemalla jossain vaiheessa vuoden 2024 jälkeen. Maan tavoitteena on keskittyä oman avaruusasemansa rakentamiseen. 

Epämääräinen ilmoitus jätti avoimeksi mahdollisuuden, että Venäjä jatkaisi yhteistyötä Kansainvälisellä avaruusasemalla vielä useamman vuoden.

Arvelut ovat nyt vahvistuneet, sillä Venäjä on sopinut pysyvänsä Kansainvälisellä avaruusasemalla ainakin vuoden 2028 ajan. Samalla Yhdysvallat, Euroopan avaruusjärjestön maat, Kanada sekä Japani sitoutuivat toimivansa asemalla vuoteen 2030.

Kansainvälinen avaruusasema on ollut pysyvästi miehitettynä vuodesta 2000 lähtien. Asema on jatkoa Yhdysvaltain Skylab- ja Neuvostoliiton Mir- ja Saljut-avaruusasemille.

Asemalla on vieraillut 266 ihmistä kahdestakymmenestä maasta, ja siellä on tehty yli 3 300 koetta. Suomi ei osallistu avaruusaseman rahoitukseen, vaikka onkin Euroopan avaruusjärjestön jäsen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)