Venäjä keskeyttää yhteistyön Kansainvälisellä avaruusasemalla

Venäjä on ilmoittanut keskeyttävänsä yhteistyön Kansainvälisellä avaruusasemalla. Vielä on kuitenkin epäselvää, mitä tämä käytännön tasolla tarkoittaa.

Venäjän avaruusjärjestön Roscosmosin johtaja Dmitry Rogozin on nyt ilmoittanut Venäjän vetäytyvän muiden maiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Syyksi Rogozin kertoo Ukrainan sodan takia länsimaiden käyttöönottamat pakotteet.

"Uskon, että normaalien suhteiden palauttaminen Kansainvälisellä avaruusasemalla ja muissa yhteisissä projekteissamme on mahdollista vain laittomien pakotteiden täydellisellä ja ehdottomalla poistamisella."

Rogozin ei viestiensä mukaan usko, että Venäjän vaatimuksiin vastattaisiin. "Partnereidemme asema on kuitenkin selvä: pakotteita ei tulla poistamaan."

Vielä on epäselvää, mitä Rogozinin ilmoitus tulee käytännössä merkitsemään. Kansainvälinen avaruusasema ISS on rakennettu siten, että sitä on käytännössä hyvin vaikea operoida ilman sen venäläisiä osia. Toisaalta yhdysvaltalaisen osan aurinkopaneelit tuottavat suurimman osan sähköstä.  

Yhteistyö on tähän asti jatkunut avaruudessa Venäjän aloittamasta sodasta huolimatta. Esimerkiksi Kansainvälisellä avaruusasemalla työskennellyt Nasan astronautti Mark Vande Hei palasi viime keskiviikkona venäläisen Sojuzin kyydissä takaisin maanpinnalle.

Tällä hetkellä asemalla on kolme venäläistä kosmonauttia, kolme yhdysvaltalaista astronauttia ja yksi eurooppalainen astronautti.

Länsimaiden pakotteet Venäjää vastaan johtuvat Venäjän Ukrainaa vastaan helmikuussa aloittamasta hyökkäyssodasta, joka on osin kohdistettu Ukrainan siviileihin.