Ulkoinen tukiranka auttaa treenaamaan työskentelyä painottomuudessa

Painottomuuslennolla tutkittiin, miten paljon ulkoisen tukirangan avulla tehty etukäteisharjoittelu auttaa toimimista avaruudessa. Tällä tavoin olisi suhteellisen edullista ja helppoa kouluttaa astronautteja.

Painottomuudessa kehon hallinta on erilaista verrattuna maanpinnan olosuhteisiin. Esimerkiksi esineiden käsittely voi vaatia paljon totuttelua. Etenkin hienomotoriikkaan liittyvät tehtävät saattavat olla hankalia, ellei niitä ole harjoitellut etukäteen.

Tämän takia astronautit harjoittelevat painottomuudessa työskentelyä jo ennen avaruuteen lähtöä. Tähän asti harjoituksia on pystytty tekemään vain parabolisilla painottomuuslennoilla sekä veden alla uima-altaissa.

Saksalaiset tutkijat kehittävät parhaillaan halvempaa ja käytännöllisempää vaihtoehtoa.

Testattavana olevan ulkoisen tukirangan tehtävänä on tarkkailla henkilön käsiä ja tukea niitä juuri sopivalla tavalla. Näin käyttäjä saa kokemuksen esimerkiksi Kuun pienemmästä painovoimasta tai täydestä painottomuudesta jo maanpinnalla.

Hiljattain tutkimusryhmä pääsi tarkastelemaan laitteistonsa tehoa käytännössä. Lentokoneella tehdyillä parabolisilla painottomuuslennoilla verrattiin ulkoisen tukirangan avulla harjoitelleiden ja harjoitusta saamattomien testihenkilöiden hienomotorisia taitoja.

”Kaikesta vaivannäöstä ja vähäisestä unesta huolimatta ryhmä toimi erinomaisesti yhdessä. Nyt on aika arvioida saamamme laajat tulokset", kertoo Elsa Kirchner Duisburg-Essenin yliopistosta.

Aiheesta lisää DFKI (saksaksi)