Tuulivoimalla voitaisiin tulevaisuudessa turvata energiantuotanto Marsissa

Aurinkopaneelit eivät tuota riittävän tasaisesti sähköä Marsissa. Tulevaisuuden siirtokunta voisi käyttää tuulivoimaa pääasiallisena energianlähteenään silloin kun aurinkovoimaa ei ole saatavilla.

Energian vakaa saatavuus on elintärkeää, jos ihmiskunta joskus aikoo rakentaa miehitetyn aseman Marsiin.

Riittävän kookkaan ydinreaktorin kuljettaminen toiselle planeetalle voi sisältää riskejä, joita ei välttämättä haluta ottaa. Aurinkopaneelit puolestaan eivät toimi kaikissa tilanteissa tehokkaasti.

Tuulivoima on usein hylätty siksi, ettei tuulien yleensä uskota olevan riittävän voimakkaita. Vaikka naapurillamme esiintyy ajoittain suuria pölymyrskyjä, ilmanpaine on melko vähäinen ja ilmastomallien perusteella myrskyillä on voimaa nostaa ainoastaan pölyhiukkasia punaisen planeetan pinnalta.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kuitenkin ehdottavat tuulivoimaa yhdeksi hyväksi energiantuottotavaksi tulevaisuuden siirtokunnissa ja nostavat esiin sen etuja. Auringonsäteily esimerkiksi heikkenee pölymyrskyjen aikana, mutta tuulienergia kasvaa.

Lisäksi talven pitkien öiden myötä tuulienergiasta tulee aurinkoenergiaa potentiaalisempi tapa tuottaa energiaa. Tämä pätee etenkin leveysvyöhykkeillä, jotka ovat kiinnostavimpia tieteen ja miehitetyn aseman kannalta.

Tutkimuksen julkistaneiden tutkijoiden mielestä näillä alueilla paras tapa tuottaa sähköä onkin yhdistelmä aurinko- ja tuulienergiaa, jos ei haluta turvautua ydinenergiaan.

Tuulen nopeudet kasvavat dramaattisesti, kun noustaan hieman korkeammalle Marsin pinnasta. Tämän takia olisi kannattavaa rakentaa korkeita tuulivoimaloita, vaikka se voisikin synnyttää ylimääräisiä teknisiä haasteita.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)