Tutkijat haluavat muuttaa kuupölyä hapeksi

Eurooppalaiset tutkijat kehittävät prosessia, jolla kuupölystä voidaan erottaa happea. Sivutuotteena syntyy kuuasemien rakentamiseen soveltuvaa metallista jauhetta.

“Tajusimme sen muutama vuosi sitten", toteaa Ian Mellor Metalysis-yhtiöstä. "Mineraalien erottamisen näennäisesti merkityksettömällä sivutuotteella voi olla kauaskantoisia sovelluksia avaruustutkimuksessa."

Brittiläinen Metalysis-yhtiö on kehittänyt menetelmän, jolla kuupölystä saadaan valmistettua happea. Projekti on osa Euroopan avaruusjärjestön suunnitelmaa pysyvän kuuaseman perustamiseksi.

Hapen ja muiden aineiden kuljettaminen Kuuhun asti on äärimmäisen kallista puuhaa. Näin ollen kaikki paikan päällä hyödynnettävät materiaalit ovat ratkaisevan tärkeitä. 

Nyt esitelty menetelmä sopisi etenkin Kuun asuttamisen alkuvaiheeseen. Tuotettua happea käytettäisiin rakettien polttoaineena ja astronauttien hengitysilmana.

Regoliitti eli hienojakoinen pölyn kaltainen materiaali peittää Kuun pintaa. Sen painosta noin 45 prosenttia on happea, joka on sitoutunut metalleihin, kuten rautaan ja titaaniin.

Hapen tekemisen yhteydessä saataisiin sivutuotteena metallijauheita, joita voitaisiin käyttää 3D-printtereissä esimerkiksi rakennusmateriaaleina.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)