Tshernobylin home toimii säteilysuojana – testi avaruudessa osoitti tehon

Ukrainan tuhoutuneen ydinvoimalan reaktoreissa rehottaa hometta, joka saattaisi suojata ihmisiä kosmiselta säteilyltä vieraille taivaankappaleille rakennettavissa tukikohdissa.

Tshernobylin ydinvoimalan raunioissa kasvava Cladosporium sphaerospermum -home viihtyy radioaktiivisessa ympäristössä. Sen melatoniini-pigmentit imevät itseensä säteilyä, jota home näyttää käyttävän energianlähteenään.

Nyt Nasa on vienyt hometta Kansainväliselle avaruusasema ISS:lle tutkiakseen, kuinka paljon kasvusto kykenee pysäyttämään kosmista säteilyä. Ajatuksena on, että home saattaisi pystyä suojaamaan ihmisiä avaruuden säteilyltä Kuun tai Marsin tukikohdissa.

Kolmekymmentä päivää kestänyt koe tehtiin laboratoriomaljalla, jonka toisessa puoliskossa kasvoi hometta ja toisessa ei. Molempien puoliskojen alla oli säteilymittarit.

Tulosten perusteella homeinen puolisko vähensi säteilyä kahden prosentin verran homeettomaan kontrolliin nähden. Tämä on vielä merkityksetön suoja avaruuden säteilylle altistuville ihmisille. 

Toisaalta kasvusto maljalla oli vain 1,7 millin paksuinen. Tutkittu home on sinällään tehokas säteilyn absorboija, joka kestää vertailun muihin materiaaleihin.

Jos homekerrosta kasvatettaisiin, suoja olisi merkittävä. Tutkijoiden mukaan noin 21 sentin paksuinen kerros riittäisi Marsin pinnalla vähentämään altistusta maapallolla saatavaa säteilyn määrää vastaavaksi.

Aiheesta kirjoitettu tutkimus (englanniksi)