Toyota lähtee kehittämään tulevaisuuden kuuautoa

Kuun laajamittainen tutkiminen ja hyödyntäminen saattaa vaatia täysin uudenlaisen kulkupelin. Japanilaisten visiossa tulevaisuuden kuuautolla voisi ajaa lähes koko kiertolaisemme ympäri.

Autoja valmistava Toyota on allekirjoittanut sopimuksen Japanin avaruusjärjestön JAXAn kanssa uudenlaisen kuuauton kehittämiseksi.

Toisin kuin vanhat Apollo-lentojen kuuautot, japanilaisten hahmottelema kulkuneuvo on umpinainen ja paineistettu. Astronautit eivät siis tarvitsisi avaruuspukua auton sisällä.

Toinen merkittävä ero vanhaan on kuuauton toimintamatka, joka saattaa olla jopa 10 000 kilometriä. Autolla voisi siis huristella melkein koko Kuun ympäri.

"Kuu on monimutkainen ympäristö kraattereineen, jyrkänteineen ja kukkuloineen. Lisäksi säteily- ja lämpötilaolosuhteet ovat paljon ankarammat kuin maapallolla", toteaa Koichi Wakata JAXAsta.

"Jotta ihmiset pystyvät tutkimaan Kuuta laajamittaisesti, paineistettu kulkija, joka voi kulkea yli 10 000 kilometriä, on välttämättömyys tällaisessa ympäristössä."

Nyt solmittu kolmivuotinen sopimus kattaa vasta tulevaisuuden kuuauton prototyyppien suunnittelun, rakentamisen ja testaamisen. Varsinainen Kuuhun lähetettävä auto voisi suunnitelmien mukaan valmistua vuoden 2027 tienoilla.

Aiheesta lisää Toyota (englanniksi)