Suomi ja Viro liittyivät miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaan

Suomi alkaa osallistua ESAn miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaan. Tavoitteena on teknologiaviennin edistäminen, ei suomalaisen astronautin saaminen taivaalle.

Suomi on liittynyt Euroopan avaruusjärjestön ESAn miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaan.

"Ilmoitus tästä oli Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa vain yhtenä lauseena, vaikka kyse on aika suuresta käännöksestä suomalaisessa avaruuspolitiikassa", kirjoittaa tiedetoimittaja Jari Mäkinen Ursan blogissaan.

Suomen lisäksi myös Viro ilmoitti liittyvänsä samaan ohjelmaan. Suomi ja Viron olivat ainoat ESAn jäsenmaat, jotka eivät vielä kuuluneet miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaan.

Ohjelman nimestä huolimatta liittymisen tavoitteena ei ole saada suomalaisastronauttia taivaalle.

Osallistumisen toivotaan avaavan Suomelle laajemman pääsyn Kansainvälistä avaruusasemaa, kuulentoja ja Kuun kiertoradalle suunniteltua avaruusasemaa sekä Mars-lentoja koskeviin hankkeisiin. Pyrkimyksenä on siis suomalaisen liiketoiminnan lisääminen kansainvälisillä markkinoilla.

Esimerkiksi Kuuta parhaillaan kiertävässä Orion-avaruusaluksessa on jo turkulaisen ASROn instrumentteja, joilla mitataan vaarallisen säteilyn määrää. Näin selviää, millaisille olosuhteille astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.

Nasa suunnittelee vievänsä tulevaisuudessa Kuun kiertoradalle Lunar Gateway -avaruusaseman, joka toimisi astronauttien tukikohtana. Myös sinne ASRO tulee toimittamaan samanlaisia mittalaitteita.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 1/2023