Suomalainen yritys tähtää avaruuden ruokamarkkinoille

Menestys Nasan järjestämässä avaruusruokakilpailussa nosti parrasvaloihin suomalaisen Solar Foodsin, jonka innovatiivinen tuotantoprosessi herättää suuria toiveita.

Suomalaisen Solar Foodsin tavoitteena on saada lähivuosina Kansainväliselle avaruusasemalle pieni bioreaktori soleiinin kasvattamiseen. Tuotetut näytteet jäädytettäisiin ja tuotaisiin maanpinnalle analysoitaviksi.

Soleiini on mikrobeista tehtyä proteiinipitoista jauhetta, jota voi käyttää esimerkiksi pirtelöihin, pastaan, maidottomiin jäätelöihin, juustoihin sekä leivoksiin. Mikrobiproteiini sopisi hyvin avaruuden oloihin kasvatettavaksi, sillä se tarvitsee vain vähän vettä ja tilaa eikä hyödynnä auringonvaloa vaan vetyä.

"Näemme tulevaisuudessa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia avaruussovelluksissa”, kertoo Arttu Luukanen Solar Foodsista uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2023.

Solar Foods on patentoinut soleiinia tuottavan mikrobin. Yritys sai ensimmäisen varsinaisen ESA-projektinsa alkuun muutama kuukausi sitten.

"Meillä on patentti soleiini-organismin käyttöön, eli se on meidän omistamamme. Minulle fyysikkona oli yllätys, että jos löytää luonnosta ensimmäisenä jotakin hyödyllistä, sen voi patentoida”, Luukanen toteaa.

Mikko Suomisen artikkeli soleiinista ja Solar Foods -yhtiöstä on julkaistu juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2023.