Mikrobi helpottaa tiilien valmistusta Mars-siirtokunnissa

Intiassa on tutkittu, kuinka tehdään tiiliä tulevaisuuden asumuksiin punaisella planeetalla. Reseptissä keskeinen ainesosa on mikro-organismi, jonka toiminta lujittaa tiiliä ja vähentää huokoisuutta.

Tiilet kehittänyt tutkimusryhmä otti edistysaskeleen kokeissa, joissa oli aiemmin saatu aikaan vain sylinterin muotoisia tiiliä. Käyttämällä kipsivalumenetelmää oli mahdollista tuottaa monenlaisia muotoja.

Tiilet valmistuvat seoksesta, jonka ainesosat ovat Marsin maaperän jäljitelmä, guarkumi, urea, nikkelikloridi ja bakteeri Sporosarcina pasteurii. Kun massa on valettu, muutaman päivän päästä bakteeri muuttaa urean kalsiumkarbonaattikiteiksi. Yhdessä mikrobien erittämien biopolymeerien kanssa se toimii koossapitävänä sementtinä.

Bakteeritoiminta vähentää myös tiilten huokoisuutta, joka aiemmissa kokeissa on ollut ongelma.

"Bakteerit tunkeutuvat syvälle huokostiloihin ja käyttävät omia proteiinejaan kiinnittämään hiukkasia yhteen", sanoo Aloke Kumar Intian tiedeinstituutista.

Aluksi tutkijat olivat käyttäneet kokeissaan Kuun maaperän jäljitelmää. Kun tämä vaihdettiin Marsin maaperän jäljitelmään, mikrobi ei aluksi suostunut kasvamaan lainkaan suuren rautapitoisuuden vuoksi. Tämä ratkaistiin lisäämällä seokseen nikkelikloridia, joka teki siitä paremman ympäristön bakteerille, sanoo Kumar.

Seuraava askel tutkijoilla on testata tiilten tekemistä Marsin oloja jäljittelevässä kammiossa.

Aiheesta lisää Intian tiedeinstituutti (englanniksi)