Hämähäkki kutoo onnistuneen verkon avaruusasemalla - "suuntavaiston varajärjestelmä on yllättävä"

Painovoiman merkitys eläinkunnalle on yksi aiheista, joita on tutkittu kiertoradalla. "Araknonautit" valmistavat symmetrisen verkon painottomuudessa jopa symmetrisemmin kuin maanpinnalla.

Hämähäkeillä on erikoinen apu avaruusaseman mikrogravitaatioympäristössä. Ne kykenevät hyödyntämään oman häkkinsä valaistusta suuntavaiston perustana.  

"Emme olisi arvanneet, että valolla on rooli hämähäkkien suuntautumistaidossa", Samuel Zschokke Baselin yliopistosta sanoo.

"Tällainen hämähäkkien suuntavaiston varajärjestelmä vaikuttaa yllättävältä, koska ne eivät koskaan ole joutuneet painottomuusympäristöön evoluutionsa varrella", hän jatkaa.

Trichonephila clavipes -lajin hämähäkkejä lennätettiin Kansainväliselle avaruusasemalle vuosina 2008 ja 2011.

Ensimmäisellä kerralla koejärjestely meni pieleen, kun hämähäkkien ruuaksi tarkoitetut kärpäset lisääntyivät suljetun laatikon sisällä arvioitua nopeammin. Niiden toukat peittivät näkyvyyttä laatikon ikkunassa.

Toisella lennolla onnistuttiin paremmin. Avaruusasemalla olleet hämähäkit ja niiden maanpäälliset verrokkiyksilöt ehtivät kutoa 100 verkkoa, joista otettiin 14 500 kuvaa.

Analyysi kuvista ilmestyy The Science of Nature -julkaisussa ensi vuoden alussa.

Aiheesta lisää University of Basel (englanniksi)