Elon Musk kertoi rakettikehityksensä lähiajan tavoitteista ja Mars-suunnitelmasta
Marsin asuttamiseen tähtäävän Mars Societyn virtuaalikonferenssi on parhaillaan käynnissä. SpaceX-yhtiön perustaja Elon Musk puhui suunnitelmistaan lauantaina aamuyöstä Suomen aikaa.
Mars Societyn johtaja Robert Zubrin haastatteli Muskia etenkin kiinnostavan Starship-rakettijärjestelmän kehityksen kuulumisista. Koko esitys on katsottavana YouTubessa.
Vuonna 2016 BFR-nimellä julkistettu jättikoon raketti on nyt SpaceX-yhtiön kehityksen pääfokuksessa. Nykyään koko kaksivaiheista uudelleen käytettävää rakettia kutsutaan Starship-nimellä.
"Tavoitteenani on, että ensi vuonna pääsemme kiertoradalle. Arvioisin, että noin 50-60 prosentin todennäköisyydellä saamme molemmat vaiheet laskeutumaan onnistuneesti takaisin ensi vuoden aikana."
Muskin mukaan testeissä todennäköisesti tuhoutuu muutamia aluksia. "Toivon ettemme menetä alempia vaiheita, koska ne tarvitsevat niin paljon moottoreita."
Viime kuukausina SpaceX on rakentanut ja testannut Starship-aluksen prototyyppejä. Viimeisin lento oli SN6-testialuksen testihyppy 150 metriin syyskuun alussa.
Seuraava isompi askel on siivekkeillä varustetun testimallin nousu 15 kilometriin ja ilmajarrutuksen testaaminen vaaka-asennossa.
Kiertoradalle pääsemiseen alus tarvitsee myös Super Heavy -nimellä kutsutun alemman vaiheen. Sen osia on jo valmistettu, mutta yhtään kyseisen prototyypin lentotestiä ei ole vielä tehty.
Muskin mukaan vuonna 2022 on määrä päästä jo suureen kiertoratalentojen määrään. Hän on aiemmin sanonut, että yhtiö pyrkii tekemään tulevaisuudessa kaikki kiertoratalaukaisunsa Starshipillä, koska se on täysin uudelleen käytettävänä selvästi halvempi kuin ainoastaan alemman vaiheensa palauttava Falcon 9.
Muskin oman arvion mukaan Starshipin miehittämättömät laukaisut Marsiin tähdättäneen vuoden 2024 laukaisuikkunaan. Miehitetty lento olisi vuorossa sitä seuraavassa laukaisuikkunassa, eli vuodenvaihteessa 2026-27.
"Ensimmäinen tehtävä Marsin pinnalla on polttoainetehtaan rakentaminen", Musk sanoo. "Samalla pystymme toki kuljettamaan paljon erilaisia ajokkeja Marsin pinnalle ja tarjoamaan niille viestiyhteyden."
Alus käyttää ajoaineinaan metaania ja nestehappea, joita aiotaan valmistaa Marsissa planeetan kaasukehästä ja vesijäästä.
Mars Societyn vuosittainen kokous verkossa (englanniksi)