SpaceX-yhtiö suunnittelee miehitettyä lentoa Marsiin

Yksityinen SpaceX-yhtiö aikoo olla mukana viemässä ihmiskuntaa Marsiin. Yhtiön johtaja Elon Musk uskoo ihmisen astuvan punaisen planeetan pinnalle seuraavan 10-20 vuoden kuluessa. Muskin mukaan SpaceX pystyisi myös tässä aikataulussa toteuttamaan miehitetyn marslennon.

Laukaisuun sopisi luultavasti muokattu versio Falcon Heavy -kantoraketista. Kyseessä on SpaceX:n kehittämä rakettimalli, jonka ensimmäinen testilaukaisu on tarkoitus tehdä mahdollisesti jo ensi vuonna. Rakettimallin pienemmät versiot ovat jo lentäneen onnistuneesti.

Varsinaisena avaruusaluksena voitaisiin puolestaan käyttää Dragon-aluksesta kehitettyä uutta alusta, joka on jo epävirallisesti nimetty Red Dragoniksi. SpaceX:n rakentama Dragon on ensimmäinen ja tällä hetkellä vielä ainoa yksityisrahoitteinen avaruusalus, joka on onnistuneesti päässyt Maan kiertoradalle ja palanut sieltä turvallisesti takaisin planeettamme pinnalle.

Tällä hetkellä Nasan suunnitelmissa on lähettää astronautti asteroidille vuoteen 2025 mennessä, ja Marsiin joskus 2030-luvulla. Jos SpaceX onnistuu suunnitelmissaan ihminen pääsisi siis Marsiin selvästi aiemmin kuin mitä Nasa on ilmoittanut pystyvänsä tekemään.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)