Sojuz-alus ongelmissa – vuotaa jäähdytysnestettä avaruuteen

Kansainväliselle avaruusasemalle telakoituneessa Sojuz-aluksessa on havaittu vuoto. Tälle päivälle suunniteltu avaruuskävely peruttiin. Lennonjohtajat harkitsevat parhaillaan jatkotoimia.

Ongelma ilmeni aikaisin torstaiaamuna, kun avaruusaseman lennonjohto havaitsi kameroiden avulla nestettä purkautuvan pieninä pisaroina Sojuz MS-22 -aluksesta. Suurella todennäköisyydellä kyseessä on Sojuz-aluksen huoltomoduulin jäähdytysneste.

Nesteen purkautuminen näkyi myös Nasa TV:n livelähetyksessä. Tallenne lähetyksestä on katsottavissa esimerkiksi tästä.

Alus on parhaillaan telakoituneena Kansainvälisen avaruusaseman rungon puoliväliin. Tietoa ongelman aiheuttajasta ei ole, mutta materiaalivian lisäksi kyseessä voisi olla esimerkiksi pienen avaruusromukappaleen osuma.

Sojuz MS-22 -alus laukaistiin avaruuteen 21. syyskuuta. Nyt on epävarmaa, onko alus enää käyttökuntoinen ja miten sillä matkustaneet kaksi kosmonauttia ja yksi astronautti pääsevät palaamaan maapallolle. Miehistön oli määrä palata aluksella ensi maaliskuussa.

Mikäli alus todetaan käyttökelvottomaksi, on vaihtoehtoja useita eikä varsinaista kiirettä ole. Seuraavien kuukausien aikana voidaan esimerkiksi järjestellä uudelleen jo valmisteilla olevia lentoja miehistön kuljettamiseksi maanpinnalle.

Yleisesti Kansainvälisellä avaruusasemalla on haluttu pitää valmius koko miehistön evakuoimiseksi lyhyelläkin varoitusajalla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)