Seinään porattu reikä aiheutti Kansainvälisen avaruusaseman ilmavuodon

Viikko sitten tapahtuneen ilmavuodon takana ei ollutkaan mikrometeoriitin törmäys. Joku oli porannut aseman seinään reiän.

Viime viikon keskiviikkona Kansainvälisellä avaruusasemalla todettiin ilmavuoto, joka paikannettiin siihen kiinnittyneeseen Sojuz-kapseliin. Vuodon uutisoitiin olleen seurausta todennäköisesti mikrometeoriitin törmäyksestä.

Nyt on kuitenkin todettu, että ilma vuoti ulos kapselin seinään poratusta reiästä.

”Se on ihmiskäden tekemä, siinä näkyy jälkiä terän liukumisesta pintaa pitkin”, sanoi Venäjän avaruusjärjestön johtaja Dimitri Rogozin.

Rogozin kertoi, että poraus on voinut tapahtua Maassa ennen laukaisua tai kun Sojuz-kapseli oli avaruudessa. Kyse voi olla vahingosta, mutta tihutyön mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

”Punnitsemme kaikkia teorioita”, Rogozin sanoi. Hänen mukaansa kapselin rakentaneelle RSC Energialle on kunnia-asia saada tapaus selvitettyä.

Toisaalta Venäläinen RIA Novosti -uutistoimisto on kertonut, että tekijä olisi jo itse asiassa tunnistettu.

Uutistoimiston lähteiden mukaan kyse olisi ollut työntekijän huolimattomuudesta kapselin ollessa Maassa. Ongelmasta raportoimisen sijaan työntekijä oli laittanut reikään paikan, joka irtosi kapselin oltua kaksi kuukautta avaruudessa.

Aiheesta lisää Spaceflight Now (englanniksi)