Geenimuunneltu salaatti voi auttaa astronautteja suojautumaan luukadolta

Tutkijat ovat tuottaneet salaatin, jonka sisältämä aine saattaa estää tulevaisuuden astronauttien luiden haurastumista. Salaatista toivotaan apua myös osteoporoosipotilaille. 

Säästääkseen energiaa ja resursseja kehomme tahtoo päästä eroon kaikesta mitä ei tarvita säännöllisesti. Luiden ja lihasten heikkenemistä tapahtuu, koska ne eivät joudu avaruudessa koville.

"Tällä hetkellä Kansainvälisen avaruusaseman astronauteilla on tietyt harjoitusohjeet tavoitteenaan säilyttää luumassaa. Kuitenkaan he eivät tyypillisesti ole avaruusasemalla yli kuutta kuukautta", kertoo Kevin Yates Kalifornian yliopistosta.

Lento maapallolta Marsiin kestää sen sijaan noin kymmenen kuukautta. Perillä astronautit viettäisivät luultavasti suunnilleen vuoden ennen paluumatkaa.

Luukatoa vastaan voi taistella myös lääkkeillä, mutta monet perinteiset lääkkeet saattavat vanhentua usean vuoden pituisen avaruusmatkan aikana. Lisäksi luun kasvua stimuloiva hormonilääke vaatii päivittäisten ruiskeiden ottamista.

Nyt tutkijat ovat kehittäneet siirtogeenisen salaatin, joka tuottaa tätä samaa luukatoa estävää lääkettä. Tutkijoiden toiveena onkin, että tulevaisuudessa astronautit voisivat kasvattaa tarvitsemansa lääkkeet itse ja syödä ne tavallisen ruoan mukana.

"Olisin erittäin yllättynyt, jollei kasveja käytetä lääkkeiden ja muiden hyödyllisten yhdisteiden tuottamiseen siinä vaiheessa kun lähetämme astronautteja Marsiin", toteaa Yates.

Aiheesta julkaistu lehdistötiedote (englanniksi)