Mars One -yhtiön ohjelma tähtää aluksi robottiluotaimiin ja myöhemmin 2023 miehitettyyn Mars-laskeutumiseen. Kuvat Bryan Versteeg / Mars One

Pelkkä menolippu Marsiin - millainen ihminen kelpaa?

Alankomaalainen Mars One -yhtiö on julkistanut vaatimuslistansa Mars-astronauteille.

Koulutuksen sijaan yhtiö painottaa ongelmanratkaisukykyä ja sosiaalisuutta. Yhtiön tarkoituksena on valita ensimmäiset koulutettavat tämän vuoden alkupuoliskolla.

Mars One -yhtiö julkistettiin viime vuonna ja se tähtää Marsin asuttamiseen aluksi yksisuuntaisella lennolla 2022-2023. Seuraava ryhmä seuraisi kahta vuotta myöhemmin ja vähitellen siirtokunta kasvaisi.

"Nykyään ei enää rohkeutta tai lentotunteja pidetä listan kärjessä", kertoo Mars Onen lääketiedejohtaja Norbert Kraft. "Sen sijaan meitä kiinnostaa enemmän, miten astronautit työskentelevät ja elävät toisten kanssa pitkällä matkalla, johon sisältyy haasteita."

"Psyykkinen tasapaino ja kaikkensa pistäminen likoon vaikeina hetkinä ovat ominaisuuksia, joita etsimme", Kraft muotoili. Vaatimukset hakijoille on listattu yhtiön sivuilla. Näihin kuuluvat päättäväisyys, sopeutuvaisuus, uteliaisuus, luotettavuus sekä kekseliäisyys.

Kaikki matkaan ja Mars-asumiseen tarvittava koulutus on tarkoitus antaa yhtiön puolesta. Alaikäraja hakijoille on 18 vuotta. Tällöin he olisivat 28-vuotiaita lennon startatessa vuonna 2023. Ensimmäisellä lennolla on tarkoitus lähettää neljä astronauttia, mutta koulutettavia otetaan enemmän kuin neljä.

Yhtiö arvioi miehitetyn yksisuuntaisen lennon hinnaksi vain 6 miljardia euroa. Mars One aikoo hankkia budjetin pääosin lennon media- ja televisiointioikeuksilla. Rahojen saaminen tarvitussa mittakaavassa on kuitenkin hyvin epävarmaa.

Aiheesta lisää Mars One (englanniksi)

Aiempi uutinen Mars Onen perustamisesta

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto