Astronautti Scott Kelly esittelee veden pintajännitystä (video aukeaa kuvalinkistä). Kuva Nasa

Painottomuudessa voi pelata pingistä vesipallolla – astronautti demonstroi videolla

Nasan astronautti Scott Kelly esittelee viime viikolla julkaistulla videolla veden käyttäytymistä mikrogravitaatiossa kekseliäällä tavalla. Pintajännityksen ansiosta vesi asettuu palloksi, jolla pystyy pelaamaan pingistä hydrofobisesta aineesta tehdyllä mailalla. Lyönnin on tosin oltava erittäin hidas, jotta vesipallo ei hajoa.

Astronautin käyttämien mailojen pinta on jaettu 0,3 millimetrin kokoiseksi ruudukoksi. Sen jälkeen ne on päällystetty ruiskumaalaamalla teflonilla. Pinnan karkeus ja materiaali yhdessä saavat aikaan hydrofobisen pinnan, joka hylkii vettä.

Mitä suurempi vesipisara on kyseessä, sen helpommin se hajoaa. Videolla käytetään noin neljän millilitran verran vettä. Pienempää pisaraa voisi lyödä hieman nopeamminkin.

Scott Kelly on oleskellut Kansainvälisellä avaruusasemalla nyt yhtäjaksoisesti jo yli 300 vuorokautta. Lokakuun puolivälistä lähtien hän on ollut eniten aikaa avaruudessa viettänyt amerikkalainen. Hänen on määrä palata maanpinnalle vuoden lennon jälkeen maalis-huhtikuussa 2016.

Nasan video aiheesta YouTubessa

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto