Orion palasi onnistuneesti maapallolle

Lähes kuukauden kestänyt historiallinen Artemis I -kuulento on päättynyt. Testilento oli menestyksekäs, ja Nasan mukaan sille asetetut tavoitteet saavutettiin.

Orion-avaruusalus on päättänyt 26 päivää kestäneen kuulennon ja palannut takaisin maapallolle.

Miehistökapseli laskeutui laskuvarjojen varassa Tyyneen valtamereen kello 19.39 Suomen aikaa. Tämä tapahtui lähellä Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa. Yhdysvaltain merivoimat poimi kapselin talteen.

Tällä kertaa astronauttien kapselissa oli kolme mitta-anturein varustettua testinukkea. Varsinainen miehitetty lento Orion-aluksella on tarkoitus toteuttaa vasta vuonna 2024.

Alus iskeytyi pohja edellä Maan ilmakehään yli 30-kertaisella äänennopeudella. Tämän jälkeen kapseli ponnahti hetkeksi ylemmäs ilmakehässä ennen varsinaista lopullista laskeutumistaan.

Kapselin pohjan lämpökilven laskettiin kuumenevan jopa 2 800 celsiusasteeseen, mikä on suunnilleen puolet Auringon pinnan lämpötilasta. Ainakin alustavien arvioiden perusteella miehistökapseli näyttää selviytyneen niin matkasta kuin maapallolle paluustakin erittäin hyvin, 

Noin 40 minuuttia ennen avaruusaluksen saapumista eurooppalainen huoltomoduuli irroitettiin miehistökapselista. Huoltomoduuli tuhoutui vaarattomasti Maan ilmakehässä.

Kyseessä on sikäli myös historiallinen päivä, että tasan 50 vuotta sitten Nasan Apollo 17 laskeutui Kuuhun. Tuolloin astronautit olivat edellisen kerran Kuun pinnalla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)