Orion-alus aloitti paluumatkan maapallolle

Yhdysvaltojen historiallinen kuulento on pian tulossa päätökseen. Orionin paluumatka kohti maapalloa ja Tyyntä valtamerta on jo alkanut.

Nasan Orion-avaruusalus on virallisesti jättämässä Kuun kiertoradan taakseen ja aloittanut paluumatkansa kohti maapalloa.

Eurooppalaisessa huoltomoduulissa olevia moottoreita poltettiin 1 minuutin ja 45 sekunnin ajan, mikä muutti aluksen nopeutta 138 metriä sekunnissa. Uuden radan ansiosta Orion tekee vielä Kuun lähiohituksen ennen paluutaan.

Viime yönä tehty moottoripoltto ei vielä riitä aluksen tuomiseksi kotiin. Maanantaina moottoreita käytetään vielä toistamiseen, kun Orion-alus on 127 kilometrin päässä Kuun pinnasta.

Varsinainen paluu tapahtuu 11. joulukuuta. Silloin Orion putoaa Tyyneen valtamereen, josta se kerätään talteen.

Hieman ennen Orionin saapumista Maan ilmakehään sen eurooppalainen huoltomoduuli hylätään. Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita, miten hyvin Orion selviää Maan ilmakehässä, sillä aluksen vauhti tulee olemaan noin 40 000 kilometriä tunnissa. 

Tällä lennolla Nasa on ensimmäistä kertaa riippuvainen eurooppalaisesta järjestelmästä tuottaakseen energiaa amerikkalaiselle avaruusalukselle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)