Halkileikkaus MPCV-aluksesta. Sen osat ovat miehistömoduuli, huoltomoduuli sekä ylimpänä pelastustorni. Kuva Nasa

Obaman avaruusohjelman miehitetty alus julkistettiin

Nasa on paljastanut yksityiskohtia seuraavan sukupolven aluksestaan, joka on työnimeltään Multi-Purpose Crew Vehicle. Obaman avaruuspolitiikka tähtää lentoihin lähiasteroideille ja myöhemmin kohti Marsia. Tavoitteena on kehittää turvallinen alus, joka soveltuu pitkiin lentoihin.

"Tähtäämme matalaa Maata kiertävää rataa kauemmaksi ja kehitämme seuraavan sukupolven järjestelmiä viemään meidät sinne", painottaa Nasan pääjohtaja Charles Bolden. "Tiekarttamme avaa selvän reitin eteenpäin ulkoistamalla lennot Kansainväliselle avaruusasemalle yksityissektorin yhteistyökumppaneillemme, jotta voimme itse keskittyä syvän avaruuden tutkimiseen."

MPCV-alus laukaistaan kantoraketin kärjessä ja se laskeutuu mereen laskuvarjon varassa. Sen rakenne perustuu Bushin kuuohjelmaa varten kehitettävänä olleeseen Orion-alukseen. Tavoitteena on 10 kertaa sukkulaa parempi turvallisuus, mikä tarkoittaa astronauteille parin promillen kuolemanriskiä per lento.

Uuden aluksen toimintavaatimuksiin kuuluu 21 vuorokauden toimintakyky. Se ei riitä pitkille lennoille asteroideille tai Marsiin, mutta niitä varten Nasa suunnittelee aluksen telakoimista erilliseen pitkien lentojen moduuliin. Aluksen tarvitsemaa kantorakettia ei vielä julkistettu.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto