Nasan uusi tietokoneprosessori mullistaa datankäsittelyn avaruudessa

Avaruusluotainten tietokoneiden täytyy kestää haastavia olosuhteita ja olla varmatoimisia. Uudella prosessorilla Nasa tähtää ainakin satakertaistamaan tyypillisen avaruusluotaimen laskentatehon.

"Nykyään käytössä olevat avaruuslennoilla käytetyt tietokoneet kehitettiin lähes 30 vuotta sitten. Ne ovat toimineet hyvin, mutta Nasan tulevaisuuden lennot vaativat lisää tehoa ja luotettavuutta", taustoittaa Nasan avioniikka-asiantuntija Wesley Powell.

Nasan tulevaisuuden prosessorimallin valmistajaksi on valittu Arizonassa sijaitseva Microchip Technology Inc. Aikaa kehitystyöhön on varattu kolme vuotta.

"Tällä uudenaikaisella avaruustekniikan prosessorilla tulee olemaan valtava merkitys tulevaisuuden avaruuslennoille ja jopa maanpäällisille teknologioille", iloitsee Niki Werkheiser, joka työskentelee Nasan teknologioiden kypsyttämisen parissa.

"Prosessoria saatetaan tulevaisuudessa käyttää lähes kaikilla tulevaisuuden lennoilla, kaikille niistä on apua paremmasta laskentatehosta", hän jatkaa.

Prosessorin täytyy pystyä kriittisissä tilanteissa kovaan tehoon, mutta mahdollistaa myös rutiinitoiminta sähköä säästäen.

Avaruustekniikka on tunnettu vanhojen, mutta varmatoimisten komponenttien käytöstä. Useimmiten esteenä uudemman teknologian käyttämiselle on sen herkkyys säteilylle sekä käyttökokemuksen puute. Perinteisesti valitaan mieluummin varmatoiminen huonomman suorituskyvyn komponentti kuin otetaan riskejä uuden kanssa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)