Nasan uusi kuuraketti yritetään laukaista ensilennolleen keskiviikkoaamuna

Artemis I on SLS-kantoraketin riskialtis neitsytlento. Laukaisuikkuna aukeaa keskiviikkoaamuna kello 8.04 Suomen aikaa ja on auki kahden tunnin ajan.

Päivitys: Laukaisu tapahtui onnistuneesti kello 8.47 Suomen aikaa

Lennon päätehtävänä on testata Nasan tulevien miehitettyjen kuulentojen rakettia ja alusta miehittämättöminä. SLS-kantoraketti kuljettaa Orion-aluksen Kuun kiertoradalle. Alus palaa lennoltaan 25,5 vuorokauden jälkeen.

Miehittämätöntä lentoa on jouduttu lykkäämään lukuisia kertoja tänäkin vuonna. Lennon startti voi edelleen myöhästyä esimerkiksi teknisen vian tai sään vuoksi.

Vähäisenä esiin nousseena riskinä on raketin RTV-tiivistemateriaali, joka vahingoittui hieman Floridan yli kulkeneessa myrskyssä viime päivinä.

"On olemassa pieni mahdollisuus, että lisää tiivistettä irtoaisi raketista, mutta meillä on perustelut olla pitämättä sitä vaarallisena", kertoi Artemis I -lentoa johtava Mike Sarafin Nasasta maanantaina.

Lähtölaskenta aloitettiin jo maanantaina. SLS-kantoraketin tankkauksen on määrä alkaa tiistai-iltana kello 22.30 Suomen aikaa. Laukaisu on varma vasta sillä hetkellä, kun SLS:n kiinteät kantoraketit sytytetään.

Tapahtumia voi seurata livenä Nasa-TV:n sekä ESA Web TV:n kautta. Lennon suunniteltuja vaiheita esitellään myös animaatiossa.

Laukaisumassa Artemis I -lennolla on noin kolme miljoonaa kiloa eli puolitoistakertainen avaruussukkulaan verrattuna. Testauksesta ja varmistuksista huolimatta ensilennossa on aina suuret riskit raketin tuhoutumiselle.

Mikäli kaikki menee Artemis I -lennolla nappiin, koittaa näillä näkymin miehitetty Artemis II -lento Kuun ympäri keväällä 2024 ja miehitetyn kuulaskeutumisen sisältävä Artemis III vuonna 2025. Lykkäykset tavoiteajankohtiin ovat kuitenkin todennäköisiä.

Seuraamme Artemis I -lennon etenemistä uutisoimalla sen tärkeimmistä tapahtumista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)