Nasan seuraavasta miehitetystä kuulaskeutujasta vastaa Marshallin avaruuslentokeskus

Vuonna 2024 astronautit Kuun pinnalle vievä alus on määrä tehdä Alabamassa sijaitsevan Marshallin avaruuslentokeskuksen johdolla.

Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine julkisti päätöksen perjantaina SLS-kantoraketin 45 metriä korkean vetytankin testiversion edessä.

"Marshallin avaruuslentokeskus on Yhdysvaltain avaruusohjelman syntypaikka. Marshallin tutkijat ja insinöörit suunnittelivat, rakensivat, testasivat ja auttoivat laukaisemaan jättikokoisen Saturn V -raketin, joka kuljetti astronautit Apollo-lennolle Kuuhun", sanoi Mo Brooks, Yhdysvaltain edustajainhuoneessa Alabaman osavaltion edustaja.

Laskeutujan suunnittelu on vielä työn alla eikä sen ulkonäöstäkään ole vielä päätöstä. Suunnitelmana on, että miehistö matkaa Orion-aluksen kyydissä Lunar Gateway -asemalle, josta kuulaskeutuja vie heidät Kuun pinnalle ja palauttaa myöhemmin asemalle.

Presidentti Donald Trumpin vaatimus miehitetystä kuulennosta jo vuonna 2024 on Nasalle suuri, kenties saavuttamattomissakin oleva haaste. Tämän vuoden kevääseen asti Nasa tähtäsi kuulaskeutumisessaan vuoteen 2028.

Artemis-kuuohjelma on nyt jaettu kahteen vaiheeseen: ensimmäinen on päästä Kuun pinnalle nopeasti käymään viimeistään vuonna 2024 ja toinen on saada jatkuva miehitys Kuun ympäristöön vuoteen 2028 mennessä.

Nasan lisäksi Kuuhun tähtäävät edellä kuvaillusta ohjelmasta riippumattomasti myös miljardöörien johtamat SpaceX ja Blue Origin -yhtiöt. Lisää meneillään olevasta kuukilvasta Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 7/2019. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)