Nasan Orion-alus on nyt matkalla kohti Kuun kiertorataa

Nasan paluuta Kuuhun valmisteleva Artemis I -lento starttasi matkaan onnistuneesti. Laukaisun jälkeinen manooveri kiihdytti Orion-aluksen matkalle kohti Kuuta.

Viivästysten jälkeen SLS-kantoraketti starttasi kello 8.47 eli noin 40 minuuttia laukaisuikkunan aukeamisen jälkeen keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. SLS-kantoraketin ylin vaihe ja Orion-alus pääsivät kiertoradalle noin 8 minuuttia laukaisun jälkeen.

Keskeinen virstanpylväs lennon onnistumiselle oli 18 minuuttia kestänyt TLI eli Kuun radan tavoittamiseksi tehty kiihdytyspoltto noin puolitoista tuntia laukaisun jälkeen. Nasa raportoi manooverin sujuneen hyvin.

Pian polton jälkeen Orion-alus vapautetaan omilleen irti kantorakettivaiheesta. 

Lennon vaiheita voi tutkia kuvakaaviosta tai animaatiosta.

Seuraava jännittävä hetki koittaa noin kuusi vuorokautta startin jälkeen eli 21. marraskuuta, kun Orion-alus tekee lähimmän kuuohituksensa vain sadan kilometrin korkeudelta.

Miehittämättömän lennon on määrä kestää 25,5 vuorokautta. Se päättyy Orion-aluksen miehistökapselin laskeutumiseen Tyyneen valtamereen lähelle Yhdysvaltojen ja Meksikon rajaa 11. joulukuuta.

Artemis I -lento on merkittävä askel myös Euroopan avaruusjärjestölle ESAlle. Orionin huoltomoduuli, joka sisältää sen aurinkopaneelit, on ESAn toimittama.

Seuraamme Artemis I -lennon etenemistä uutisoimalla sen tärkeimmistä tapahtumista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)