Nasa vie turkulaiset mittalaitteet kuumatkalle

Pian laukaistavassa Orion-aluksessa on suomalaisia instrumentteja, joilla mitataan vaarallisen säteilyn määrää. Näin selviää, millaisille olosuhteille astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.

Nasa valmistautuu laukaisemaan maanantaina Orion-avaruusaluksen. Vaikka nyt testivaiheessa Orion matkaa miehittämättömänä Kuuhun ja takaisin, tulevaisuudessa aluksella on tarkoitus tehdä miehitettyjä kuulentoja.

Nyt matkaan lähtevän aluksen mukana on viisi turkulaisen ASROn suunnittelemaa ja valmistamaa säteilymittauslaitetta. Niiden avulla käy ilmi, millaisille olosuhteille astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.

"Maata kiertävä avaruusasema on hyvin erilainen ympäristö kuin Kuuhun perustettu tukikohta, sillä Maan magneettikenttä suojaa avaruuslentäjiä suurimmalta osalta haitallista säteilyä. Kuu on ympäristönä paljon haastavampi. Laitteiden tarkkojen mittaustulosten perusteella Nasa saa uutta tietoa siitä, mikä astronautteja odottaa", kertoo ASROn toimitusjohtaja Jussi Lehti.

Projektin rahallinen arvo ASROlle on noin puoli miljoonaa euroa, mutta Lehti näkee kehitetystä teknologiasta saatavat hyödyt myös suuremmassa mittakaavassa.

"Olemme todennäköisesti ainoana suomalaisena toimijana mukana tällä lennolla, eikä tietääksemme suoraan Nasan kauttakaan ole muita suomalaisia mukana. Olemme ASROlla ylpeitä siitä, että Suomesta saadaan huipputeknologiaa osaksi kansainvälistä suurprojektia."

Nasa suunnittelee vievänsä tulevaisuudessa Kuun kiertoradalle Lunar Gateway -avaruusaseman, jonka tarkoituksena on toimia astronauttien tukikohtana. Myös sinne ASRO tulee toimittamaan samanlaisia mittalaitteita.

"Suomalaisena teknologiayrityksenä on mahtavaa päästä mukaan uuteen Kuu-ohjelmaan. Tämänkaltaisiin projekteihin osallistuminen vahvistaa suomalaisen avaruusosaamisen jatkuvuutta ja tuo meille myös lisätilauksia tulevaisuudessa", Lehti uskoo.

Aiheesta lisää STT