Nasa valitsi vuoden parhaat tiedekuvat avaruusasemalta

Maata kiertävällä Kansainvälisellä avaruusasemalla tehdään tiedettä joka päivä. Nasa julkisti parhaiden kuvien kokoelman kuluneen vuoden tutkimuksista.

Valittuja kuvia ja tieteentekoa avaruusjärjestö esittelee videolla.

Tulevaisuuden pitkäkestoisilla lennoilla on tarpeen kasvattaa tuoretta ruokaa astronauteille. Oheinen kuva on XROOTS-kokeesta. Siinä analysoidaan vaihtoehtoja kasvien kasvattamiseksi aeroponisella menetelmällä eli ilman kasvualustaa.

Veggie-kasvatuslaitteistoa on hyödynnetty myös monenlaisissa muissa kasveihin liittyvissä kokeissa.

Suuri osa kokeista liittyy astronauttien terveyteen tai aseman ympäristön aiheuttamiin haasteisiin.

Lähes täysi painottomuuden puute on terveydelle rasite, mutta antaa mahdollisuuksia tutkia monipuolisesti erilaisia ilmiöitä. FLUIDICS-kokeessa tarkasteltiin nesteiden ja kaasujen mekaniikkaa mikropainovoimassa.

Eräs aseman tehtävistä on lähettää matkaan nanosatelliitteja tarkemmin kontrolloituina kuin kantoraketeista olisi mahdollista.

Asemalla myös testattiin Astrobee ROAM -projektissa piensatelliitin lähestymistä kohti pyörivää avaruusromua. Koe voi auttaa kiertoradan puhdistamisessa. 

Kansainvälisen avaruusasema kiertää Maata 417 kilometrin korkeudessa. Aseman rakentaminen alkoi 1998 ja se on ollut miehitettynä vuodesta 2000 lähtien.

Länsimaat haluaisivat ylläpitää asemaa vielä tämän vuosikymmenen lopulle asti, mutta Venäjä on ilmoittanut vetäytyvänsä projektista vuoden 2024 jälkeen. Toistaiseksi aseman tulevaisuus on epäselvä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)