Nasa valitsi osallistujat vuoden kestävään Mars-lentoa simuloivaan eristyskokeeseen

Neljän hengen vuoden eristäytyminen 158 neliömetrin tiloihin on haastavaa monin tavoin. Nasa kertoo nyt valinneensa osallistujat kesäkuussa Johnsonin avaruuslentokeskuksessa aloitettavaan kokeeseen.

CHAPEA eli Crew Health and Performance Exploration Analog -koe simuloi Mars-lennon rajoitteita henkisen kestokyvyn lisäksi myös tavararajoitusten, laitteiden vikaantumisen ja tietoliikenneviiveen osalta.

"Simulaatio antaa meidän tutkia kognitiivista ja fyysistä suorituskykyä sekä antaa meille näkemystä pitkäkestoisen Mars-lennon miehistön terveyteen ja suorituskykyyn", listaa koetta johtava Grace Douglas.

"Tämä auttaa Nasaa tekemään tietoisia ratkaisuja miehitetyn Mars-lennon suunnittelussa ja toteutuksessa", hän jatkaa.

Valitut henkilöt ovat biologi Kelly Haston, rakennusinsinööri Ross Brockwell, hätäensiapuun erikoistunut lääkäri Nathan Jones sekä opettaja ja sairaanhoitaja Alyssa Shannon. Varalla ovat ilmailualan insinööri Trevor Clark ja mikrobiologi Anca Selariu.

Valintakriteereinä kokeeseen olivat Yhdysvaltojen kansalaisuus, 30–55 vuoden ikä, ylempi korkeakoulututkinto luonnontieteiden tai teknologian aloilta, vähintään kahden vuoden työkokemus ja riittävä terveys.

CHAPEA-ohjelmassa on tarkoitus tehdä kolme vuoden mittaista eristyskoetta. Seuraavien niistä on määrä alkaa vuosina 2025 ja 2026.

Mars-lentojen haasteita on simuloitu useissa erilaisissa eristyskokeissa. Niihin kuuluvat esimerkiksi ESAn ja Venäjän Mars 500, sekä Mars Societyn kokeet Mars Desert Research Station ja Flashline Mars Arctic Research Station -asemilla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)