Nasa valitsi kolme kandidaattia tulevaisuuden kuuautoksi

Intuitive Machines, Lunar Outpost ja Venturi Astrolab saavat Nasan rahoituksen kuuauton kehittämiseen. Tavoitteena on pitkäikäinen ajokki Artemis-astronauttien käyttöön tulevaisuuden kuulennoilla.

Nasa julkisti alkuvaiheen valintansa kuuajoneuvoista keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Kolme valittua toimittajaa ovat usean yrityksen yhteistiimejä, jotka ovat esitelleet konseptit kuuautoistaan.

Valitut ryhmät pääsevät budjeteillaan kehityksen alkuun, mutta toteutukseen asti valitaan myöhemmin todennäköisesti vain yksi taho. Kokonaisuudessaan hankkeen budjetti voi nousta 4,2 miljardiin euroon.

"Odotamme Artemis-sukupolven Kuun tutkimisen ajoneuvoa, joka auttaa meitä oppimaan lisää Kuussa", sanoo Vanessa Wyche Johnsonin avaruuslentokeskuksesta.

"Ajoneuvo tulee lisäämään runsaasti astronauttien kykyä tutkia ympäristöään ja tehdä tiedettä Kuun pinnalla sekä toimia tieteenteon alustana miehitettyjen lentojen välissä", hän jatkaa.

Kehitteillä on kahta avaruuspukuun sonnustautunutta astronauttia kuljettava kuuauto, joka pystyy selviytymään ankarissa olosuhteissa Kuun etelänavan alueella. Erityisesti lämpötilavaihtelut ovat haastavia.

Odotettavissa on aluksi noin yksi parin viikon miehitetty lento vuosittain. Lisäksi ajoneuvoja käytetään tarvittaessa etänä.

Tavoitteena on saada kuuauto Kuun pinnalle ennen Artemis 5 -lentoa, josta suunnitellaan Artemiksen kolmatta miehitettyä laskeutumista. Näillä näkymin lento koittaa vuonna 2029.

Nasa on kaavaillut myös suuremman ja paineistetun kuuajoneuvon rakentamista. Se on vielä pidemmän tähtäimen projekti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)