Nasa valitsi astronautit Artemis-tiimiin - joukossa ensimmäinen Kuuhun matkaava nainen

Nasa on nimennyt 18 astronauttia Artemis-ryhmään, joka koulutetaan tulevaisuuden miehitettyä kuulaskeutumista varten. Heistä puolet on naisia.

"On uskomatonta ajatella, että seuraava mies ja ensimmäinen nainen Kuussa ovat niiden nimien joukossa, jotka juuri luimme", totesi Yhdysvaltain varpresidentti Mike Pence.

"Artemis-tiimin astronautit ovat Yhdysvaltain avaruustutkimuksen tulevaisuus - ja se tulevaisuus on kirkas."

Nyt nimetyn 18 henkilön Artemis-tiimistä luultavasti vain muutamat lopulta pääsevät matkaamaan Kuun pinnalle.

Ryhmä koostuu melko nuorista astronauteista, sillä valtaosa on kolme- tai nelikymppisiä. Vain puolella on kokemusta avaruuslennoista. Ainoastaan kaksi ryhmään kuuluvaa on matkustanut Nasan vanhoilla avaruussukkuloilla.

Merkittävää on, että jopa puolet valituista on naisia. Tämä on sinänsä historiallista, sillä kaikki tähän mennessä Kuussa vierailleet ovat olleet miehiä.

Virallisesti Nasan tähtäimessä on miehitetty kuulaskeutuminen vuonna 2024. Käytännössä aikataulu vaikuttaa vähintäänkin liian optimistiselta.

Miehitettyjä lentoja Kuun pinnalle on tähän mennessä tehnyt vain Yhdysvallat. Ylipäätään Kuussa on käynyt vasta 12 ihmistä. Edellisestä vierailusta on jo melkoisesti aikaa, sillä viimeisin miehitetty kuulento oli vuonna 1972.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)