Orion lähestyy kohdettaan - pian jo Kuun takana

Orion saavuttaa Kuun maanantaina 21. marraskuuta. Nasan mukaan avaruusalus on jopa ylittänyt sille asetetut vaatimukset, sillä sen neljä aurinkopaneelia antavat odotettua enemmän energiaa.

Kuun luokse pian saapuva  Artemis I -lennon Orion näyttää olevan erittäin hyvässä kunnossa. Teknikoiden mukaan se on myös täysin valmis ensimmäiseen lähiohitukseen kiertolaisemme kanssa.

Maanantaina kello 14.25 Suomen aikaa yhteys avaruusalukseen tullaan menettämään noin 35 minuutiksi. Tuolloin alus katoaa maapallolta katsottuna Kuun taakse. Piilossa ollessaan Orion käy noin 130 kilometrin päässä Kuun pinnasta.

Nasan mukaan Orionin neljä aurinkopaneelia antavat odotettua enemmän energiaa. Jos kaikki menee jatkossakin yhtä hyvin, miehitetty kuulento aluksella tullaan tekemään vuonna 2024.

Samalla raketilla avaruuteen laukaistut 10 mikrosatelliittia eivät sen sijaan ole olleet yhtä onnekkaita. Näistä puolet on kokenut teknisiä tai kommunikaatioon liittyviä ongelmia. Miniluotaimet ovat täysin eri projekteja, joten niiden toimimattomuudella ei ole vaikutusta Artemis I -lentoon.

Seuraamme Artemis I -lennon etenemistä uutisoimalla sen tärkeimmistä tapahtumista.