Nasa Muskin linjoilla - Mars-lennolla pitää "elää maasta"

Nasa esittelee sivuillaan projekteja, joissa kehitetään teknologioita toisten taivaankappaleiden resurssien hyödyntämiseen.

Tavoitteet ovat huomattavan samansuuntaiset kuin SpaceX-yhtiön johtaja Elon Muskin tällä viikolla julkistamassa suunnitelmassa. Muskin kaavailuissa miehitetyn lennon paluupolttoaine valmistetaan Marsissa.

Käsite tunnetaan nimellä in-situ resource utilization tai living off the land eli suomennettuna "maasta eläminen".

Aiemmin Nasa on pitänyt Marsin luonnonvarojen hyödyntämistä lennolle kriittisissä asioissa liian riskialttiina. Tämä näkemys näyttää nyt olevan muuttumassa.

"Tavoitteena on valmistaa kulutustavaroita elossapitoon ja polttoainetta raketeille", kuvailee Bob Cabana Nasan Kennedyn avaruuskeskuksesta. "Pioneereina haluamme luoda pitkäaikaisen ihmisen lästäolon äärimmäisiin olosuhteisiin."

Nasa suunnittelee soveltavansa tällaisia teknologioita niin Marsissa, Kuussa kuin asteroideillakin. Marsin tapauksessa paluupolttoaineen valmistaminen paikan päällä voisi potentiaalisesti pudottaa lennon hinnan noin viidesosaan siitä, mitä se olisi mikäli paluupolttoaine tuotaisiin maapallolta.

Julkaistussa videossa näytetään, miten laboratoriotestissä RASSOR-mönkijällä kerätään pintahiekkaa laskeutujaluotaimessa olevan minitehtaan prosessoitavaksi. Ennen tulevaisuuden miehitettyjä lentoja pitäisi teknologioita testata robottilaskeutujilla.

Kansainvälisellä avaruusasemalla on testattu viime vuosina syötävien kasvien kasvattamista Veggie-laitteistolla. Vastaavaa voitaisiin soveltaa myös pitkillä avaruuslennoilla. Eräs teknologia puolestaan liittyy biologisen jätteen kierrättämisessä rakettipolttoaineeksi, hapeksi ja vedeksi.

(Muskin suunnitelmaa miehitetyistä Mars-lennoista esitellään seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä no 7/2016)

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)