Nasa opettaa Artemis-tiimiläisille geologiaa

Tutkimusretket Kuun pinnalla eivät tarvitse vain tekniikan osaamista, vaan monipuolista tietoa esimerkiksi geologian aihepiiristä. Nasa järjesti kenttägeologian pikakursseja Artemis-ohjelman työntekijöille.

"Rakennamme yhteistä kieltä ja yhteisymmärrystä siihen, millaista kenttägeologia tulee olemaan Kuun pinnalla", selostaa Artemis-ohjelman geologiakoulutuksen johtaja Cindy Evans Nasan Johnsonin avaruuslentokeskuksesta.

"Tavoitteena on, että ihmiset, jotka rakentavat avaruuspukuja, työkaluja, ohjelmistoja ja toimivat lennonjohtajina tai työnjohtajina ymmärtävät pinnan tutkimuksen osien yhteensopivuuden", hän jatkaa.

Arizonan pohjoisosien aavikoilla järjestettäviä kursseja johtavat Nasan ja USGS-tutkimuslaitoksen geologit. Koulutuspaikoiksi on valittu maisemia, jotka muistuttavat jostain näkökulmista Kuun pintaa.

Geologian lisäksi harjoitellaan myös kuukävelyjen tukitiiminä toimimista. Harjoituksessa osa tiimeistä pukeutuu avaruuspukuja muistuttaviin pukuihin ja treenaa työvälineiden käyttöä.

Viimeisellä Apollo-lennolla 1972 Kuun pinnalle pääsi käymään ohjelman ainoa geologiastronautti Harrison Schmitt. Astronauttiuransa ja eläkeikänsä saavuttamisen jälkeen hän on edelleen jatkanut geologian tutkimusta. Hän antoi Tähdet ja avaruus -lehdelle haastattelun käydessään Suomessa 2009.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)