Nasa julkaisi huippuresoluutiolla maapallovideon kiertoradalta

Nasa on julkaissut Jeff's Earth -nimisen videon, joka sisältää näkymiä maapalloon Kansainväliseltä avaruusasemalta nähtynä 4k-tarkkuudella.

Nyt julkaistu video perustuu astronautti Jeff Williamsin aiemmin tänä vuonna kuvaamiin otoksiin asemalle sijoitetulla Ultra High Definition -videokameralla.

Videolla nähdään syvän sinisiä valtameriä, vaaleita koralliriuttoja, Valkoisia pilvilauttoja, kimmeltäviä jäätiköitä, valtavia hiekkadyynejä ja peltojen tilkkutäkkejä.

"Avaruuslennon jälkeen muistot alkavat nopeasti häipyä", myöntää Williams. "Niiden taltioimiseksi ja kokemusten jakamiseksi muille pystymme katselemaan videoilta planeettaamme globaalissa mittakaavassa ja ehkä arvostamaan sen ainutlaatuisuutta entistä enemmän."

Williams on käynyt neljällä avaruuslennolla ja on eniten aikaa avaruudessa viettänyt yhdysvaltalainen. Viimeksi hän palasi avaruusasemalta takaisin maanpinnalle syyskuussa.

Ennen joulua Nasa esitteli kuluneen vuoden 16 parasta avaruusasemalta otettua kuvaa videolla.

Vaikka astronautit ovat avaruusasemalla työssä, heillä on siellä myös vapaa-aikaa, jona aikana he saavat kuvata omia projektejaan.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää maapalloa 400-410 kilometrin korkeudessa ja tekee yhden ratakierroksen 93 minuutissa. Lähes 8 kilometrin sekuntinopeus kiertoradalla aiheuttaa maisemien jatkuvan liikkeen, joka näkyy myös videoissa.

Jeff's Earth -video YouTubessa (englanniksi)