Nasa ja SpaceX yrittävät keskiviikkona historiallista avaruuslentoa

Nasa on näyttänyt vihreää valoa ensi viikolle suunnitellulle SpaceX-yhtiön lennolle, jolla on tarkoitus viedä kaksi amerikkalaista astronauttia Kansainväliselle avaruusasemalle.

Keskiviikkona Yhdysvallat aikoo kääntää uuden sivun avaruuslentojen historiassa.

Lento toteutetaan SpaceX-yhtiön Dragon-kapselilla ja Falcon 9-raketilla. Näin tästä on tulossa ensimmäinen kerta, kun yksityinen kaupallinen yhtiö vie astronautteja Kansainväliselle avaruusasemalle.

Jos kaikki sujuu hyvin, astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley lähtevät Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta matkaamaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa.

Vuonna 2011 Yhdysvallat lopetti lentämisen avaruussukkuloilla. Sen jälkeen kaikki miehitetyt matkat Kansainväliselle avaruusasemalle on tehty venäläisillä aluksilla.

Keskiviikolle suunniteltu lento tulee näin ollen olemaan myös ensimmäinen amerikkalaisten astronauttien laukaisu kotimaisella raketilla ja avaruusaluksella yhdeksään vuoteen. Samalla se myös poistaa Yhdysvaltain riippuvuuden Venäjän laitteistoista.

Behnken ja Hurley ovat olleet tiukassa karanteenissa jo viime viikosta lähtien, mutta koronaviruksen vaaran takia heidän eristyksensa alkoi käytännössä jo pari kuukautta sitten.

"Olemme olleet karanteenissa todennäköisesti pidempään kuin yksikään toinen miehisto koko avaruusohjelman historiassa", Hurley toteaa.

Lento on tällä hetkellä suunniteltu tapahtuvan keskiviikkona kello 23.33. Suomen aikaa, mutta ennustettu huono sää voi helposti siirtää lentoa myöhemmäksi.

SpaceX on tehnyt ensi viikon lennosta animaation, jonka voi katsoa täältä.

Aiheesta lisää Nasa