Nasa haluaa astronautit takaisin Kuuhun - "Tällä kerralla aiomme myös pysyä siellä"

Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine toivoo miehitettyjen kuulentojen aikaistamista. Viime päivien puheenvuoroissa on hahmoteltu Yhdysvaltain astronautteja Kuun pinnalle jo vuonna 2028.

"On tärkeää, että palaamme Kuuhun niin nopeasti kuin mahdollista", totesi Bridenstine kuluneella viikolla.

"Tällä kerralla, kun menemme Kuuhun, aiomme myös pysyä siellä", Bridenstine tähdensi. "Emme mene vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä palataksemme kotiin seuraavaksi 50 vuodeksi."

Nähtäväksi kuitenkin jää, onko kyseessä vain poliittinen kannanotto. Vastaavaa retoriikkaa Kuuhun palaamisesta ja siellä myös pysymisestä esittelivät George Bush vanhempi vuonna 1989 ja George Bush nuorempi vuonna 2004. Kummassakin tapauksessa hintalappu osoittautui liian suureksi.

Helpotusta miehitettyjen lentojen kustannuksiin toivotaan tällä kertaa yksityisten avaruusyritysten esiinmarssista. Luultavaa silti on, että vähintäänkin suunnitelmien aikataulut tulevat venymään.

Nasassa kaavaillaan myös pienen avaruusaseman rakentamista Kuun kiertoradalle vuoteen 2026 mennessä. Asema ei olisi jatkuvasti asutettu, mutta se voisi toimia välipysäkkinä Kuun pinnalle suuntautuvilla matkoilla.

Bridenstine toivoo, että astronautit pääsisivät laskeutumaan Kuun pinnalle jo vuonna 2028. Viimeisin Kuussa kävellyt ihminen oli Apollo-astronautti Eugene Cernan, joka vieraili kiertolaisemme pinnalla vuonna 1972.