Nasa etsi ideoita pesukoneeksi Kansainväliselle avaruusasemalle

Alusvaatteet ovat astronauteille kertakäyttötavaraa, koska niitä ei pystytä pesemään. Nasan Glenn-tutkimuskeskuksessa kisattiin tänä kesänä konsepteista avaruuspesukoneeksi.

Toistaiseksi jokainen astronautti tuo itse mukanaan vaatteita puolen vuoden avaruuskomennukselle. Noin viikon käytön jälkeen alusvaatteet "heitetään roskiin" eli käytännössä lastataan ilmakehässä tuhottavaan huoltoalukseen.

Vaatteiden pesuideoita on etsitty ennenkin, mutta tällä kertaa niitä ehdottivat Nasan harjoittelijoista muodostetut ryhmät viikon kestäneessä suunnittelukilpailussa.

Voittajaehdotuksessa hyödynnetään "slushie"- eli jäähilejuomaa tekevästä koneesta tuttua korkkiruuvien ideaa märän pyykin kuljettamiseksi. Samalla pyykkejä ravistellaan jousien varassa. Prototyyppikoneen kuvia esitellään lyhyellä videolla.

Nasan näkökulmasta ideakilpailun päätehtävänä oli saada opiskelijat ymmärtämään insinöörityön haasteita. Käytännön avaruuspesukoneen toteutukseen liittyy vielä isoja ongelmia, kuten pesukemikaalien poistaminen vedestä, jota asemalla kierrätetään.

Oleskelumukavuus on pitkäkestoisten lentojen aspekti, jota avaruusjärjestöt eivät toistaiseksi ole pitäneet ensiarvoisen tärkeänä. Suurin yksittäinen haaste on keinopainovoima, jonka kokeisiin ei ole juurikaan panostettu viime vuosikymmeninä.

Kiertoradan avaruusturismiin tähtäävissä yksityisissä hankkeissa myös oleskelumukavuuteen panostetaan enemmän kuin valtiollisilla lennoilla. Tulevaisuuteen kaavailluilla Mars-lennoilla kierrätykselle on vielä kovempi tarve.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)