Miehitetty Sojuz-laukaisu epäonnistui – miehistö raportoi selviytyneensä

[Päivitetty 14.32] Torstaina kello 11.40 Suomen aikaa tehty Sojuz-laukaisu keskeytettiin apuraketin ongelmien vuoksi. Raketin miehistö teki pakkolaskun Kazakstaniin ballistisessa laskeutumismoodissa ja he selvisivät ilman isompia vahinkoja.

Venäjän antaman raportin mukaan miehistö päätyi kapselissa 20 kilometriä itään Jezqazğan kaupungista. Miehistö raportoi jo pian laskeutumisen jälkeen radioteitse selvinneensä ilman suurempia vahinkoja.

Raketin kyydissä olivat Venäjän kosmonautti Alexey Ovchinin sekä Nasan astronautti Nick Hague. Heidän oli tarkoitus matkata Kansainvälisen avaruusaseman miehistöksi.

Nasa kertoi kello 14 jälkeen, että miehistö oli tuolloin helikopterin kyydissä ja heidät viedään seuraavaksi Tähtikaupunkiin Moskovan ulkopuolelle tarkastukseen.

Ongelmat alkoivat pian laukaisun jälkeen, kun yksi Sojuz-raketin apuraketeista ei toiminut suunnitellusti. Tämän vuoksi raketti ei olisi pystynyt viemään miehistöä kiertoradalle asti ja laukaisu keskeytettiin. Miehistökapseli irrotettiin raketista sopivalla hetkellä ja se jarrutti ilmakehässä normaalia jyrkemmässä kulmassa sekä laskeutui laskuvarjojen varassa.

Sojuz-alus on kapselityyppinen ja sen laukaisu pystytään keskeyttämään missä vaiheessa lentoa tahansa erilaisilla pelastusjärjestelmillä, elleivät ne ole vioittuneet. Vastaavaa mahdollisuutta ei esimerkiksi avaruussukkulassa ollut.

Ballistisessa alastulossa miehistö altistuu tyypillisesti suuremmille kiihtyvyyksille kuin normaalissa laskeutumisessa eikä laskeutumispaikkaa pystytä valitsemaan. Edellisen kerran miehitetty Sojuz-laukaisu jouduttiin keskeyttämään kesken lennon vuonna 1975.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)