Miehitetty lento Marsiin saa kestää enintään neljä vuotta

Tuoreen tutkimuksen perusteella matka Marsiin ja takaisin voi olla kestoltaan korkeintaan neljä vuotta. Pidemmällä reissulla säteilyn aiheuttamat terveyshaitat nousevat liian suuriksi.

Jos joskus aiomme lähettää ihmisiä Marsiin, yksi suurista haasteista on avaruuslentäjien suojaaminen liialta säteilyltä. Vaarallinen säteily on pääasiassa Auringon tuottamia energisiä hiukkasia ja aurinkokuntamme ulkopuolelta saapuvia kosmisia säteitä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen perusteella matka Marsiin voidaan tehdä turvallisesti, jos avaruusalus tarjoaa riittävää suojaa ja menopaluu kestää alle neljä vuotta.

Lisäksi avaruusmatkan ajoitus on tärkeä. 

Paras hetki lähtöön olisi, kun Auringon aktiivisuus on korkeimmillaan. Vaikka Auringon tuottamat energiset hiukkaset ovat tällöin huipussaan, suuremman vaaran aiheuttavat aurinkokuntamme ulkopuolelta tulevat kosmiset säteet. Ne ovat minimissään 6–12 kuukautta aktiivisuushuipun jälkeen.

"Vaikka avaruuden säteily asettaa tiukkoja rajoja sille, kuinka raskas avaruusalus voi olla ja koska laukaisu pitää suorittaa, sekä aiheuttaa teknisiä haasteita, tämä tutkimus osoittaa, että miehitetty lento Marsiin on mahdollinen", toteaa Yuri Shprits UCLAsta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)