Marsiin rakennettava siirtokunta tarvitsisi vähintään 110 asukasta

Tuoreessa tutkimuksessa on arvioitu, kuinka monta asukasta vähintään tarvitaan pitämään yllä Marsissa toimivaa omavaraista siirtokuntaa.

Jean-Marc Salotti Bordeauxin Kansallisesta polyteknisestä instituutista on laskenut, miten paljon tarvitaan siirtolaisia, jotta vieras planeetta saadaan asutettua.

Tutkimuksessaan hän käyttää esimerkkinä Marsia.

Yksi Salottin lähtökohdista on, ettei tulevaa planeettasiirtokuntaa pystytä tukemaan loputtomiin maapallolta lähetettävillä tarvikkeilla. Koska kaikella tekniikalla on rajallinen elinikä, siirtokunnan pitäisi pystyä tuottamaan kaikki tarvittava.

Hapen, ruuan ja energian tuottaminen sekä laitteiden ylläpito vaativat työpanosta. Jos siirtolaisia on vain muutamia, käytettävissä oleva aika ei millään riitä kaikkeen siihen työhön, joka vaaditaan pysyvään omavaraisuuteen.

Ongelma ratkeaa siirtolaisia lisäämällä.

Ihmisten lukumäärän tuplaantuessa vaadittava työpanos ei kaksinkertaistu. Jossain kohtaa väistämättä tulee siis piste, jolloin työvoimaa on juuri riittävästi.

Salottin laskujen perusteella kriittinen käänne saavutetaan punaisella planeetalla 110 siirtolaisen kohdalla.

"Tämä on luonnollisesti karkea arvio, joka sisältää lukuisia oletuksia ja epävarmuuksia", Salotti painottaa.

"Tietääkseni se on kuitenkin ensimmäinen tekniikkaan perustuva arvio selviytymiseen tarvittavien yksilöiden minimimäärästä."

Koska selviytymisen vaatima työmäärä riippuu siirtokunnan sijainnista, lukuarvo on eri jokaisella eri taivaankappaleella. Lisäksi tekniikan kehittyessä ihmisten työpanoksen merkitys pienenee, joten myös ajan myötä myötä siirtolaisten minimimäärä luonnollisesti vähenee.

Kiinnostavasti nyt saatu lukuarvo on lähellä aiempaa tulosta, jonka mukaan siirtokunta tarvitsee vähintään 98 ihmistä säilyttääkseen terveyden kannalta riittävän geneettisen monipuolisuuden.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)